fredag 29. juli 2011

Sukkerbrødsbunn til f.eks. jorbærkake, bringbærkake m.m

2 egg
2 dl sukker
1 1/2 dl fin glutenfri melmiks
1 dl potetmel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1 dl vann (veldig varmt vann)

Stekes på 200 grader

Smør en springform mel litt melange eller lign. Strø den med pofiber eller glutenfri strøkavring. Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis. Bland mel, bakepulver og vaniljesukker, rør ned i eggedosisen, til sist rører du net det varme vannet. Hell røren i formen og stek i nedre delen av ovnen i 30 min.

Når den er blitt kald så deler du den i to deler. Hvis du vil ha f.eks bringebærkake så pisker du krem veldig stiv, og rører ned bringebær(bør være ferske, fryste kan bli for bløte) Ha bringebærkremen mellom bunnene og dekk resten av kaken med vanlig krem(gjerne med en dæsj vaniljesukker i) Og pynt med ferske bringebær :) En garantert stor hit:)

Du kan ellers ha vaniljekrem eller sjokladekrem mellom bunnene og pynte med amerikansk smørkrem. Det skal jeg gjøre om litt over en uke til 3 års bursdagen her. Da blir det Hello Kitty kake:) Legger inn bilde her da:)

Pannekaker med maismel

6 egg
2 ts sukker
1 ts kardemomme
1 dl maismel
1 dl fin glutenfri melmiks
2 dl jyttemjøl
7 dl melk
1 ss flytende melange (eller smeltet smør)

Rør sammen eggene litt, tilsett sukker or kardemomme. Miks melsortene. Bland ca 4 dl av melken med eggene og rør i melmiksen. Tillsett melangen og resten av melken og fortsett at røre tils du har en fin pannekakerøre. La den stå noen få minutter da jyttemjølet gjør at den tjukkner litt. Stek masse deilige pannekaker og server med sukker, syltetøy eller fersk frukt:) nam nam.

Brownies (langpanne)

375 gr smør
6 egg
6 dl sukker
2 ss vaniljesukker
1 dl kakao
1/2 dl sterk kaffe
3 dl jyttemjøl

Stekes på 150 grader

Smelt smøret, pisk egg og sukker til en luftig eggedosis, tilsett vaniljesukker og kakao, rør i kaffen. Til sist rører du i melet og smøret. Ha bakplåtspapper i en langpanne og hell i røren. Stek i nedre del av ovnen(men ikke for langt ned) i ca 45 min (har merket at jeg må steke den lenger når jeg lager den glutenfri så jeg tror at 45 min skal fungere greit for de fleste, men dere kan godt begynne å sjekke den etter 35. Husk på at den skal ikke være tørr som andre kaker når man tar den ut, da blir det ikke brownies)

Kaken kan fryses

Gulrotkake (langpanne)

225 gr smør eller melange
6 dl riven gulerot (ca 4 mediumstore)
4 egg
4 dl sukker
2 3/4 dl jyttemjøl
4 ts bakepulver
4 ts vaniljesukker
noen dråper sitron

glasur:
250 gr philadelphia ost
100 gr smør eller melange romstemperert
5 dl siktet melis
noen dråper sitron

Stekes på 175 grader


Smelt smøret, skrell og riv gulerøttene(fint) Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis, bland mel, bakepulver og vaniljesukker. Rør ned melblandningen, gulerøttene og smøret, rør tils det blir en fin jevn røre. Legg bakepapir i en langpanne og hell røren over. Stek i nedre delen av ovnen i 20 min (husk at det kan variere litt fra ovn til ovn)

Når kaken er svalnet rører du sammen glasuren. Pisk osten til den er kremete, ha i s,øret og pisk enda mer, tils du har en klumpfri fin bas til glasuren, tilsett melisen og sitronen og pisk tils du har en kremete glasur. Fordel glasuren over kaken og plasser kaken kaldt(gjerne i et kjøleskap) Når glasuren har fått stått kaldt en stund kan du pynte kaken med marsipangulerøtter eller litt kakeglitter:)

Kaken kan fryses med glasuren på:)

Jeg liker mye glasur men hvis du er en av de som ikke liker for mye glasur rekomenderer jeg at du bare halve mengden til glasur, eller kanskje 2/3 :)

onsdag 20. juli 2011

Litt skuffet...

Vi var på nærmeste store kjøpesenter idag for å handle litt tøy til mellomste sin første skoledag. Det gikk forsåvidt greit og vi er fornøyde med det, men...

Vi skulle jo spise og. Og gleden var stor hos store og små når vi så at favorittstedet vårt hadde glutenfri pasta og brød. Sto med stor skrift på menyen. Så vi finner oss et bord(det vanlige hihi) Og skal bestille, jeg spør servitrisen om kjøttbollene er glutenfrie, det visste hun ikke og måtte sjekke, greit nok det. Men når hun kommer tilbake så fikk vi beskjed om at de hadde slutt på glutenfri pasta, spurte da om de hadde glutenfri pizza, etter enda en tur på kjøkkenet fikk vi beskjeden at de hadde slutt på alt glutenfritt. Må si at vi ble veldig skuffet. Her reklamerer de med at de har glutenfritt, også har de ikke en ting til jenta vår :(

Vi gikk til neste sted, må jo gå greit, de vet jeg har et gdt utvalg av glutenfri mat, men ikke kjempemye som er barnevennlig, men greit nok. Men de hadde ikke hverken glutenfritt brød til toast eller hamburgerbrød. Heldigvis for oss var de hjelpsomme og fant på noe til jenta vår, men uansett...

Hva er det spisestedene tror, at cøliakier ikke går ut og spiser for at det er ferie, vil vel tro at det er helt motsatt... men men, får håpe det går bedre for oss neste gang

tirsdag 19. juli 2011

Sjokladekake (langpanne)

225 gr smør
3 egg
4 1/2 dl sukker
3 ts vaniljesukker
1 1/2 ss kakao
4 1/2 dl jyttemjøl
3 ts bakepulver
1/2 dl sterk kaffe
2 1/4 dl melk

Glasur
100 gr smør
2-4 ss sterk kaffe
1 1/2 ss kakao
3 ts vaniljesukker
5 dl melis

175 grader

Smelt smøret, Pisk egg og sukker til det blir hvitt og luftig. Mål opp kaffe og melk i samme målebeger. Bland sammen de tørre ingridiensene og tilsett de vakselvis med smør og kaffemelk i eggedosisen. Ha røren oppi en langpanne med bakepapir.
Stek i nedre delen av ovnen, har erfart at steketiden kan variere veldig på denne kaken fra stekeovn til stekeovn. Men det pleier å ligge på 20-30 min. Du må nesten bare prøve deg frem med stekeovnen din. Prøv med en prøvestikke at den er ferdig

Skumkake

Rosa skumkake, hva ellers
4 egghviter
4 dl sukker
1 dl vann
6 plater gelantin
1 1/2 ss vaniljesukker

ca 150 gr melkesjoklade
litt delfiafett
kokos


Legg gelantinplatene i bløt i 10 min. Løs de siden opp i 1 dl veldig varmt vann, la gelantinen kjøle seg ned. Pisk egghvitene veldig stive, tilsett sukker og vaniljesukker forsiktig imens du fortsatt pisker. tilsett gelantinen i en veldig tynn stråle under fortsatt pisking, pisk i ca 5-8 min til. Dekk bunnen av en springform med bakepapir, hell i røren og smør det ut jevnt med en slikkepott. Dekk til med plastfolie, plastfolien skal ligge helt ned på skumkakerøren. La den stå kaldt til den er helt stiv, helst et par timer i hvert fall.
Smelt sjokladen sammen med delfiafettet, husk å la det kjøle seg ned litt før du har det på skumkaka, når du har fordelt sjokladen utover og rundt kaken så strø på kokos. La stå kjølig til sjokladen er stivnet
Begynnelsen til skumkake :)
Ferdig :) Klar at nytes :)