fredag 17. august 2012

Cøliaki !!!

Ser at det spreds en del feilinformasjon om cøliaki og at mange også leger (eller skal jeg si spesiellt) og faktisk mange cøliakiere ikke vet 100% hva cøliaki er. Rett og slett at de ikke skjønner sykdommen.

Jeg tror at de aller fleste vet at hvis du har cøliaki så må du ha glutenfritt. Men en misforståelse som virker vanlig er at cøliakiere ikke tåler melk. Det stemmer altså ikke, cøliaki bygger kun på gluten. Så er det mange som kan være følsome for laktose, spesiellt i begynnelsen før tarmen har fått tid på seg å bli frisk. Siden kan du selvfølgelig også være laktoseintolerant eller melkeallergiker.

Og mange blander sammen cøliaki og glutenallergi. Det er altså to forskjellige ting. Glutenallergi er en allergi på lik linje med alle andre allergier. Cøliaki er en kronisk sykdom som skyldes at immunforsvaret   reagerer på gluten som er en blandning av proteinene gliadin og glutenin. Det som skjer da er at kroppen attakerer tarmens egne celler. Og dette leder til at tarmtottene blir skadet og ikke kan ta opp all den næring som kroppen trenger. Hvilket gjør at mange med uoppdaget cøliaki lider av mangel på bla. jern, b12 og folat, som i sin tur kan lede til anemi.

Cøliaki er som sagt en kronisk sykdom og det går ikke at vokse den av seg som så mange synes at tru. Og man kan heller ikke medisinere mot den, for å som en del sier "kunne spise normalt" Og så lenge man holder seg til glutenfri kost så er man frisk. Holder man seg ikke til glutenfri kost så skader man tarmene sine og kan i verste tilfelle utvikle tarmcancer.

Misstanke om cøliaki kan oftest bekreftes med hjelp av blodprøver der man tester for IgA og IgG antistoffer. Man kan ha cøliaki til tross for negativt svar på blodprøven mentester man positivt på disse så har man enkelt og greit cøliaki. De aller fleste cøliakiere har vevstypene HLA-DQ2 eller HLA-DQ8,  dette testes med en enkel blodprøve.

Dette var alt for nå, er sikkert mye mer jeg hadde kunne skrevet og jeg hadde kanskje kunnet formulere meg på en annen måte. Men det er ikke lett at få med alt på en god måte. Det er jo så mye.

2 kommentarer:

 1. Blir så irritert når de som har cøliaki ikke vet hva de snakker om... Greit at andre som ikke har det ikke vet helt hva det dreier seg om. Meldte meg inn i et forum bare for å kommentere enn latterlig kommentar fra en som hadde "vokst" fra seg cøliakien. Det går ikke!!
  Må bare få si at jeg ser at du vet hva du snakker om og da blir jeg glad.

  En til ting som er irriterende er når folk som ikke spiser gluten mener at de har cøliaki når de ikke har det og kan spise gluten når de føler for det fordi de bare får litt vondt i magen. Det kan ikke vi! Vi ødelegger tarmtottene...

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjenner veldig godt igjen meg i det du skriver. Men det er kanskje ikke så rart at folk som tilsynelatende "har" cøliaki eller faktiskt har det også er feilinformerte da jeg har fått høre at de som har barn med cøliaki får beskjed fra leger at ungene kan vokse det av seg, jo du takk, det hadde jeg likt å se. Får bare prøve å oplyse folk så godt vi kan :)

   Slett