1 flaske rødvin (evnt. alkoholfri)
5 dl vann
3 1/2 ss sukker
2 1/2 middelstore ingefærbiter, tørket
3 kanelstenger
8 nellikspikere
1 tsk kardemommekjerner
1 vaniljstang delt i to
Kok opp vann, sukker og krydder, la det småkoke under lokk i 20-30 min. La det stå å trekke, fortsatt under lokk tils det har svalnet av litt. Hell oppi vinen, varm opp gløggen, pass på at ikke overskride 80 grader (hvis du vil ha alkohol kvar i den) Siden lar du den stå å trekke, gjerne enn 3 timer. Jo lenger jo mer smak. Når du skal servere siler du bort krydderet og varmer opp. Sever med skåldede mandler og rosiner :)
mandag 3. desember 2012
Kremost topping till gingerbread cupcakes
200 gr Philadefiaost
1 dl melis
1 ts vaniljeekstrakt
farge hvis du vil ha det
Rør sammen alle ingrediensene og dekorer muffinsene :) Enklere blir det ikke :)
1 dl melis
1 ts vaniljeekstrakt
farge hvis du vil ha det
Rør sammen alle ingrediensene og dekorer muffinsene :) Enklere blir det ikke :)
Gingerbread cupcakes
300 gr smør, romstemperert (eller melkefritt margarin hvis du trenger det)
6 dl sukker
5 egg
7 1/4 dl glutenfritt mel
2 1/2 melk (eller soyamelk hvis du trenger det)
3/4 tsk bakepulver
1/4 salt
1 tsk vaniljeekstrakt
1 1/4 tsk kanel
1 1/4 tsk ingefær
1 1/4 tsk nellik
Sett ovnen på 175 grader. Pisk sammen smør og sukker tils det blir kremete. Tilsett et egg av gangen og rør godt sammen mellom hver. Rør i vanilje og krydder. Bland mel, bakepulver og salt. Tilsett melblandningen vekselvis med melken, begynn med melet. Fyll muffinsformene 2/3 fulle. Stek i 20-25 min, midt i ovnen
Disse blir farlig gode, og blir enda bedre med en kremost topping, poster den i et eget innlegg. Har ikke bilder nå dessverre, men de kommer :)
6 dl sukker
5 egg
7 1/4 dl glutenfritt mel
2 1/2 melk (eller soyamelk hvis du trenger det)
3/4 tsk bakepulver
1/4 salt
1 tsk vaniljeekstrakt
1 1/4 tsk kanel
1 1/4 tsk ingefær
1 1/4 tsk nellik
Sett ovnen på 175 grader. Pisk sammen smør og sukker tils det blir kremete. Tilsett et egg av gangen og rør godt sammen mellom hver. Rør i vanilje og krydder. Bland mel, bakepulver og salt. Tilsett melblandningen vekselvis med melken, begynn med melet. Fyll muffinsformene 2/3 fulle. Stek i 20-25 min, midt i ovnen
Disse blir farlig gode, og blir enda bedre med en kremost topping, poster den i et eget innlegg. Har ikke bilder nå dessverre, men de kommer :)
mandag 19. november 2012
pepperkakemuffins gluten/melk/eggfri

2 dl soyamel
1 1/2 dl potetmel
1 dl rismel
1/2 ss bakepulver
1/2 ts salt
1/2 ts kanel - malt
1/2 ts nellik - malt
1/2 ingefær - malt
3 ss eplemos/eplesyltetøy (helst uten biter)
2 ss tyttebærsyltetøy
1 1/2 dl varmt vann
Sett stekeovnen på 175 grader. Smelt margarinet, sikt de tørre ingrediensene ned i en bolle. Tilsett smør, vann, eplemos/syltetøy og tyttebærsyltetøy. Miks alt sammen, fyll muffinsformene til ca 2/3. Stek i ca 18 min. Nytes som de er eller med glasur. Skal poste oppskrift på en god glasur til en annen dag
tirsdag 13. november 2012
Saffransboller / Lussekatter - Glutenfrie

75 gr margarin eller smør
2 dl melk
1 ss fiberhusk
1 dl kesam
0.5 gr saffran
3/4 dl sukker
1 kryddermål salt
1 egg
6-7 dl glutenfritt mel (jeg bruker semper fin miks)
Event.
rosiner
mandelmasse(marsipan)
perlesukker
Du bør ha en kjøkkenmasking til denne deigen, med deigkrok(er)
Smelt smøret bland i melken og varm tils det er 37 grader. Smuldre gjæren ned i bakebollen, tøm over deigvætsken. Ha i fiberhusken og la det stå i 5-10 min.
Tilsett salt, sukker, egg og kesam. Bland alt godt sammen. Tilsett melet og arbeide sammen til en fin deig. La deigen ese under et kjøkkenhåndkle, på en lun plass 30-40 min.
Sett ovnen på 225 grader. Gjør du lussekatter så deler du opp deigen i det du synes er passe store biter. Lag så lussekatter og husk rosiner. Gjør du saffransoller kjevler du ut deigen akkurat som til kenelboller. Smør med veldig mykt eller flytende smør/margarin. Riv over mandelmasse (mandelmasse kjøper jeg i Sverige, får du ikke gjort det går nok marsipan greit. Rull sammen deigen fra langsiden og kutt den til boller, legg dem gjerne i former. Ellers går det greit med bakepapir på stekeplate og.
La lussekattene/saffransbollene stå og ese i 20-30 min under kjøkkenhåndkle på en lun plass. Hvis du vil pensler du med et egg. Saffransboller kan du om stø litt perlesukker over.
Stekes midt i ovnen i ca 8 min (litt mer eller mindre beroende på størrelse.
Legger ut bilde når jeg finner. Har ikke bakt disse enda i år og jeg har enda ikke funnet et bilde fra ifjor
mandag 12. november 2012
Deilig Laksemiddag :)
![]() |
Ferdig stekt og klar for at nytes :) |
olivenolje
sitronsaft
glutenfri soyasaus eller kantarellfond
salt (gjerne en type gourmetsalt)
pepper
kapers
chilipepper (gjerne fra kvern)
hakket koriander
aluminiumsfolie
Lag passe biter av aluminiumsfolien, legg en laksefilet på hver. Drypp over olivenolje, sitronsaft og soyasaus eller kantarellfond. Strø over salt og kryddre med chilipepper og pepper. Fordel litt koriander på hver og ca 10 kapers. lag pakker av aluminiumsfolien.
Stek dem midt i stekeovnen i 20 min på 200 grader.
Server med poteter eller hjemmelaget potetstappe. Det er også godt med sauterede asparges til :)
søndag 11. november 2012
Pepperkaker - Glutenfrie
150 gr margarin
La deigen ligge minimum noen timer i kjøleskapet, gjerne en natt eller to. Ha mel på bordet før du kjevler ut deigen så tynnt du kan. Kjevle litt forsiktig, deigen er ikke like elastisk som en med gluten i.
3 Pepperkakehus klare for dekorering |
1 3/4 dl brunt strøsukker
1 dl mørk sirup
10 krm natron
2 ts kryddernellik (malt)
2 ts ingefær (malt)
2 ts kanel (malt)
200 gr rismel
120 gr bokhvetemel
2 ss + 2 ts vann
![]() |
Nydelige pepperkaker :) |
Pisk margarin og sukker sammen tils det blir luftig, Tilsett sirup, ingefær, kryddernellik, kanel og natron. Tilsett rismelet og la maskinen stå og arbeide med deigen i 5 min. Rør litt kjappt i bokhvetemelet og vannet etter det. Må gå litt kjappt ellers blir pepperkakene for harde hvis man arbeider for mye med deigen etter at bokhvetemelet er blandet inn.
La deigen ligge minimum noen timer i kjøleskapet, gjerne en natt eller to. Ha mel på bordet før du kjevler ut deigen så tynnt du kan. Kjevle litt forsiktig, deigen er ikke like elastisk som en med gluten i.
Stek pepperkakene i ca 5-7 min på 200 grader. Pass på pepperkaker blir fort brendt
Vil du lage pepperkakehus så la kjøkkenmaskinen arbeide med deigen i ca 5 min ekstra etter at du har tilsatt bokhvetemelet. Da blir deigen hardere når den er stekt. Men den brekker fortsatt litt lettere enn en "vanlig" deig. Men hvis du ikke lager for stort hus og er forsiktig så går det helt fint :)
Barnas kunstverk :) En lagde Rapunzel tårn, en lagde en lavvo og den siste skulle ha hus med flatt tak |
Abonner på:
Innlegg (Atom)